english
engilsh
magyar
magyar
slovensky
slovensky
Tel: +36 30 / 525-6886
E-mail: info@energia-tanusitvanyok.com

Energia tanúsítványok

Energia tanusítvány főoldal
Tanusítvány igénylése
Energetikai hírek
Energetikai tanusítók
Gyakran feltett kérdések, válaszok
Elérhetőségeink

Gyakori kérdések

Gyakran feltett kérdések - válaszok
 • Mi az energiatanúsítvány?
  Az adott ingatlan egy fűtött négyzetméterére vonatkozó energiafelhasználását mutatja meg. A számításoknál a legfontosabb: a lehűlő felületek nagysága, hőszigetelő képessége és tájolása. Az értékeléshez ezután a legfontosabb adat a fűtés és melegvíz-ellátás, valamint világításra fordított energiafelhasználás.
 • Miért kell energiatanúsítvány?
  2012. január elsejétől minden magáningatlanra a tulajdonosnak kötelező energiatanúsítványt készíttetnie adásvétel vagy bérlet esetén. Hosszasan írhatnánk, hogy miért szükséges, de a lényeg: ezzel igazoljuk, hogy ingatlanunk energiafelhasználása milyen is valójában, tehát energiafogyasztás szempontjából mennyire megfelelő. Az energetikai tanúsítás során kapott betűjel az adott ingatlan energetikai minőségét jelzi, ugyanúgy, ahogyan például a mosógépeknél is a számokkal és színes sávokkal jelölt energiafogyasztás (áruházakban, a műszaki osztályon külön címkével kötelező jelölni).
 • Az eladónak vagy a vevőnek, a bérbeadónak vagy a bérlőnek kell állnia az energetikai tanúsítvány költségeit?
  Az eladónak, illetve bérbeadás esetén a főbérlőnek kell állnia a tanúsítvány költségeit.
 • Mikor kötelező az energiatanúsítvány?
  2012. január 1-től az energetikai tanúsítvány megszerzése kötelező az alábbiakban:
 • lakás, vagy ház eladásakor, az átíráshoz (50 nm-nél kisebb alapterületű lakás adás-vételénél is kell, ha a lakás 50 nm-él nagyobb épületben van) - az egy évnél hosszabb bérbeadáskor
 • és az 1000 m2-nél nagyobb alapterületű hatósági-, állami tulajdonú épület esetén.
 • új épület, vagy lakás használatba vétele esetén (építési engedélyezés 2006. szeptember 1 után kezdődött)
 • Mikor nem kell energiatanúsítvány?
  50 négyzetméternél kisebb hasznos alapterületű épület, évente 4 hónapnál rövidebb használatra szánt épületre (üdülő), műemlék, helyi védelem alatt álló épület esetén, illetve olyan épületre, ahol a belső technológiából származó hőnyereség nagyobb, mint 20 W/m2.
 • Kiadás esetén 1 évnél, vagy ennél rövidebb időre szóló bérbeadás esetén. (Itt azóta változásra került sor: 2012. június 1-jétől 2015 december 31-ig csak akkor kell új bérleti szerződések esetében az energetikai tanúsítvány, ha a bérleti szerződés egy teljes épületre szól).
 • SOKAN FÉLREÉRTIK!!! Eladás esetén az 50 négyzetmétert nem meghaladó épületek esetében nem kell energiatanúsítványt beszerezni. Ebbe a körbe nem tartoznak bele az 50 négyzetméternél kisebb lakások (hacsak nem 50 négyzetméternél kisebb épületben található). Ezekre szükséges a tanúsítvány. A lakás nem épület, hanem egy épület része.
 • Kik állíthatnak ki energetikai tanúsítványt?
  Tanúsítványt olyan szakértők készíthetnek, akik szerepelnek a Magyar Mérnöki Kamara vagy a Magyar Építész Kamara névjegyzékében és rendelkeznek energetikai tanúsító jogosultsággal.
 • Meddig érvényes?
  Tíz évig
 • Ha ingatlant vásárolok, nekem kell fizetnem az energiatanúsítványt?
  Nem, azt minden esetben az eladó fizeti.
 • Melyek a kapcsolódó jogszabályok?
  Az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 7/2006. (V. 24.) TNM rendeletet, amely a számítási módszereket egységesítette, illetve az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról szóló 176/2008. (VI. 30.) Korm. rendeletet, amely pedig az energetikai tanúsítás módszereit rendezte egységes szerkezetbe.
 • Az energiatanúsítvány az az új közokirat, amely megmutatja az épület energiafelhasználásának hatékonyságát.
 • 2009. január 1. után, a 176/2008 (XII. 31.) Korm. rendelet hatálybalépésének köszönhetően, minden ezt követően indult építésügyi engedélyeztetési eljárásban kiadott, jogerős és végrehajtható építési engedéllyel megvalósuló új épület építésekor - legkésőbb a használatbavételi engedély benyújtásáig - el kell készíttetni az épület energetikai tanúsítványát.

Nyitóoldal